2017. május 18., csütörtök

Detektív játék

Érdekes detektív "társasjáték" olvasható az egyik 1934-es A Magyar detektív számban, Székely Vladimír ny. főkapitány-helyettes tollából. Székely az amerikai Baffle book c. könyvből idéz négy rövid történetet (tényállást), melyeket elolvasva (állítólag) ki lehet találni, hogy ki volt a gyilkos vagy éppen hol dobták a vízbe a hullát. Az eredeti könyv egyébként kb. 30 esetet ír le és természetesen a talányok megoldását is tartalmazza. Az egyik eset a következő:

Egy gazdag gyárost meggyilkoltak az éjszaka. A tettes abba a szobába, melyben a gyáros aludt, egy nyomban ölő gázt bocsátott be. Nyilván a kulcslyukon. Két ember jöhet gyanúba, a titkár, aki éjféltájt ment el hazulról és a gyáros házában lakó unokaöccs, aki reggel háromtájt jött haza. Semmi nyom különben. Még egy megjegyzés. Az ablakpárkányon hat döglött légy feküdt, szintén áldozataiként a gyilkos gáznak. Ki a tettes?
A megoldás a folytatás után...

Az unokaöccs a tettes. Árulói az ablakpárkányon talált döglött legyek voltak. A legyeknek, mikor a mérges gáz működni kezdett az ablak körül kellett repdesniök, ahová a virradó nap fénye csalta őket. Köznapi tapasztalat… Eszerint a mérges gázt csak hajnal felé bocsáthatták be a hálóba, azaz reggel három felé, amikor az örökségre számító  unokaöccs hazajött.
Székely Vladimír: Baffle book: új amerikai detektív-társasjáték, kriminalisztikai tényállás-esetekből. In: A magyar detektív. – IX. évf. 1. (176.) sz. (1934), p. 5-6.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése