2016. december 2., péntek

Májlevestől a betyártarjáig

A Közbiztonság Mutatványlapjának megjelenésekor, 1869 júliusában, a szerkesztő Forster József még nem gondolhatta, hogy egyszer majd számára is aktualitása lesz a Vegyesek rovatban megjelent Májleves című rövid írásnak. Miután a lap több alkalommal is igen keményre sikeredett kritikát fogalmazott meg a pesti rendőrség és akkori vezetője, Thaisz Elek főkapitány ellen, 1870-ben az elkövetett sajtóvétség miatt a váci államfogházban kényszerült eltölteni három hónapot.

A közzétett rövid cikk a fegyencek számára készülő májleves receptjét ismerteti:
A fegyházak élelmezőit figyelmeztetjük, hogy oly napokon, mikor a fegyenczek részére marhahús nem főzetik, ezen olcsó, és mégis tápláló és ízletes leves készítése s kiszolgáltatása által szerencsétlen embertársaik sorsán könnyítsenek.

Előállítási módja ez: Egy személyre 2 lat nyers marhamáj és 1 lat zsír, 1 lat vereshagymával, egy kevés petrezselyem zöldjével és köménymaggal megpiríttatik, egy meszely vízzel feleresztetik, megsózatik és felforrása után kiosztatik.
(Közbiztonság. - 1. évf. Mutatványlap (1869. júl.), p. 3.)

pixabay.com
A rendőrségi szaksajtó és a gasztronómia kapcsolata napjainkban sem elhanyagolható. Mint arra Tóth Sándor is utal cikkében a magát a Közbiztonság utódjának tekintő Zsaru magazin Terítéken című rovatában több éven keresztül osztottak meg recepteket a lap munkatársai, de itt van még a Bűnmegelőzési recep(t)úra című, 2013-ban kiadott online kiadvány is, melyben számtalan érdekes recept olvasható. Megismerhetjük például a tolvajrétes, a csendőrkáposzta kolbászgombóccal, bakonyi betyárnyárs vagy a betyártarja elkészítési módjait.

Források:
Tóth Sándor: Közbiztonságtól a Szajkóig
Tóth Sándor: Közbiztonsági májleves - recept

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése