2016. október 15., szombat

Bevezető...

A blog legfontosabb célja a magyar rendőrségi szakirodalom kezdeteinek a bemutatása. Ízelítőt szeretnék nyújtani azokból az izgalmas szakfolyóiratokból és  könyvekből, melyeket egy-két lelkes kutatón kívül talán kevesen ismernek. Nem is beszélve azokról a "tudós" rendőrökről és elkötelezett szakemberekről, akiknek ezeket az írásokat köszönhetjük!

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy fontos-e egyáltalán ez a téma? A válasz csakis az igen lehet, hiszen a jelent sohasem érthetjük meg igazán a múlt alaposabb ismerete nélkül. Ehhez pedig elengedhetetlenül fontos a szakirodalmi előzmények tanulmányozása és a nagy elődök megismerése. Nemcsak a szakma képviselői, hanem a hétköznapi emberek számára is.

Ki volt Dorning Henrik? Mikor adták ki az első magyar nyelvű rendőrségi szaklapot? Milyen rendőrségi/rendészeti lapok jelennek meg napjainkban? Többek között ezekre a kérdésekre (is) keresem majd a választ a blogon, amely mindenki számára tartogat majd érdekes és figyelemfelkeltő írásokat...

2 megjegyzés:

  1. Karvasy Ágoston: „A politicai tudományok, rendszeresen előadva”1844 „A policzia az a tudomány, melly azon elveket adja elő, mellyek szerint a belső bátorság, és a közrend a statusban minden lehetséges sértések, és balesetek ellen ótalmaztatik, a mennyire ez a jogszolgáltatási intézetek által el nem érhető és mellyek szerint polgároknak mindennemű műveltsége is előmozdíttatik, egyébiránt az a személyzet is, melly ezen tudomány czéljának eléréséhez rendelve vagyon, policziának, vagy rendőrségnek hívatik.”

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jelzést, hamarosan szentelek Karvasynak egy bejegyzést!

      Törlés